De ce sa apelam la psihoterapia de grup?

De ce sa apelam la psihoterapia de grup?

Expertii spun ca sunt mai multe motive pentru care ar trebui sa alegem tehnicile de psihoterapie de grup pentru a ne rezolva problemele.

Informarea include instruirea didactica ce se refera la mai multe conditii si sfaturi sau sugestii de la terapeut sau a celorlalti membrii ai grupului. Uneori acest proces educational e implicit si membrii grupului invata direct din activitatile pe care le are grupul despre dinamica pe care ar trebui sa o aiba procesele interpersonale, despre ce semnifica anumite simptome si care sunt metodele prin care sa le facem fata. Spre exemplu, in cadrul unui grup de persoane care au atacuri de panica se pot imprastia informatii despre toate aspectele fiziologice ale atacurilor de panica, despre ciclurile vicioase induse de modul de a interpreta simptomele corporale, despre natura benigna a acestei afectiuni, dar si despre metodele prin care se pot ameliora si chiar preveni aceste atacuri de panica.

Daca vreti sa ajutati un om este important sa il lasati sa va ajute. La noi, acest lucru este echivalent cu ajutand vei dobandi. Cei care participa in terapiile de grup de foarte multe ori sunt demoralizati si au sentimentul ca nu au nimic valoros de oferit celorlalti. In momentul in care descopera ca pot sa fie totusi de ajutor se simt revigorati, iar stima lor de sine va creste. Oamenii pot sa se ajute unii pe ceilalti si se pot asculta oferind confort, sfaturi si incurajandu-se reciproc, impartasind cu toti ceilalti experientele similare sau participand fara critici si prejudecati.

 

Cei mai importanti oameni din viata unui om sunt familia. Modul in care interactionam cu ei ramane sapat in mintea adultului pentru toata viata si este un model de interactiune cu toti oamenii. In momentul in care fac parte din grupuri, oamenii au tendinta de a se raporta la ceilalti mebrii ai grupului in mod similar cu modul in care o faceau fratii sau parintii. Nu este nimic special aici insa relatiile unora cu familia din care vin nu au fost printre cele mai bune si exista si posibilitatea ori chiar certitudinea ca relatiile sa se repete si cu alte persoane. Grupul este ca un laborator fotografic in care modul gresit de a ne raporta la ceilalti este developat in fata noastra. In momentul in care devenim constienti ca ii tratam gresit pe ceilalti, atunci veti intelege de unde provin o parte din problemele pe care le avem in relatiile cu cei din jur si vom putea drept urmare sa schimbam cate ceva.