Ce este psihoterapia de grup

Ce este psihoterapia de grup

Terapia de grup in psihoterapie reprezinta o forma de psihoterapie in care sunt pana la 8 persoane ce se intalnesc in fiecare saptamana la indrumarea unui lider de grup, care este un psiholog care are experienta in terapia de grup, pentru a putea discuta despre mai multe probleme comune pentru toti participantii.

Printre cele mai comune probleme discutate in terapia de grup sunt anorexia, abuzul, dificultatile interpersonale, decesul partenerului, consumul de alcool, dependenta de droguri, etc.

De ce ar alege o persoana sa participe la terapiile de grup in locul unei sedinte de terapie individuala in care sa se intalneasca doar cu terapeutul? In primul rand este mai ieftin, pentru ca taxa de participare in grup este in general la jumatate fata de terapia individuala. De asemenea, terapia de grup este si o metoda terapeutica de sine statatoare ce implica propriile avantaje si unele din ele sunt inaccesibile terapiilor individuale.

Potrivit expertilor, exista mai multi factori importanti in terapia de grup si vom expune si noi cativa.

Primul este inducerea sperantei. Oamenii vin la terapiile de grup pentru ca spera la o imbunatatire a vietii lor. Ei vin chiar de acasa cu un dram de speranta si terapia de grup ii ajuta sa isi mentina in viata aceasta flacara si sa o faca sa creasca. Cum se intampla asta? In primul rand, pentru ca acestia fac ceva pentru propria persoana. Nu puteti face ceva pentru voi fara a spera in mai bine si fara a prinde aripi. In al doilea rand, in grupurile terapeutice compuse in general din oameni care au probleme similare sunt si indivizi care fac fata situatiei mai bine comparativ cu ceilalti si exemplul lor da speranta pentru cei din urma.

 

Universalitatea este cel de-al doilea motiv pentru care terapia de grup este foarte buna. Multi din cei care intra intr-un grup sunt convinsi ca sunt unici in ceea ce priveste problema lor si ca doar ei au anumite probleme, sentimente si ganduri care ii tortureaza si care le distrug viata. Suntem unici, insa uneori suntem atat de asemanatori. Nu sunt sentimente oricat de greu de definit ar fi ele pe care doar o singura persoana sa le fi avut. Ceea ce ne face sa fim asemanatori este mai consistent decat ceea ce ne face sa fim diferiti. In final toti suntem oameni si nu se vede nicaieri mai bine asta decat in grupurile terapeutice. Atunci cand descoperim ca sunt si alte persoane ce se confrunta cu aceleasi probleme, simtim ca suntem mai usurati si mai capabili sa facem fata pentru ca suntem toti in aceeasi barca.