Ce este consilierea psihologica

Ce este consilierea psihologica

Consilierea psihologica este o forma de interventie psihologica ce se adreseaza persoanelor sanatoase care se afla intr-o situatie de impas in ceea ce priveste rezolvarea anumitor situatii de criza, profesionale, sociale ori familiale. Consilierul il ajuta pe pacient sa controleze aceste situatii si il asista pentru a gasi o solutie la problema pe care o traieste. Consilierea psihologica presupune un numar mult mai redus de sedinte comparativ cu psihoterapia, folosind metodele si tehnicile similare acesteia, dar diferenta este esentiala si sta in faptul ca la consilierea psihologica se urmareste preventia aparitiei unor tulburari si o astfel de abordare este adresata persoanelor sanatoase din punct de vedere psihic.

Consilierea are caracater informativ si se axeaza pe dezvoltarea abilitatilor practice ori personale. Prin consiliere se urmareste autocunoasterea, optimizarea si dezvoltarea personala si adaptarea eficienta la mediul extern a clientului cu ajutorul consilierii.

Consilierii sunt psihologi specializati in consiliere care intervin prin mijloace tipice in scopul de a optimiza si de a stimula autocunoasterea si dezvoltarea personala, de a preveni unele probleme emotionale si cognitive si de comportament.

Consilierea psihologica a persoanelor aflate in dificultate psihologica e unul din cele mai utile instrumente pentru a depasi anumite probleme care sunt mai stresante in viata.

In general consilierea este realizata de catre o persoana care are competente in sensul acesta si principalul sau scop este acela de a sprijini persoanele in a isi clarifica situatiile de viata si in a isi atinge scopurile prin luarea unor decizii informate si care sa aiba sens.

Cel mai important scop al consilierii este rezolvarea unor probleme de natura emotionala sau interpersonala. Prin urmare, consilierea este cea care va pune la dispozitie o serie de instrumente pentru a putea depasi dificultatile.

 

Principala dificultate in a defini consilierea vine din confuzia ce se face destul de des legat de termenul de psihoterapie. Consilierea nu reprezina o psihoterapie mai simpla, ci este altceva asa cum am explicat si mai sus. De exemplu, daca mergeti la o agentie de voiaj si spuneti ca vreti o oferta pentru a petrece vacanta in camping in Croatia in luna august raspunsul este unul de consiliere si primiti informatii despre locatii si preturi. Daca mergeti la aceeasi agentie si spuneti ca treceti printr-o perioada agitata si vreti o propunere de concediu, intrebarile si solutia se vor face mai degraba in model psihoterapeutic.