Kinetoterapia pentru copii

Kinetoterapia pentru copii

Kinetoterapia utilizeaza ca mijloace miscarile active si pasive si are scopul de a preveni, de a corecta si de a recupera deficitul functional care se poate dezvolta in orice stadiu de evolutie al bolii de natura neurologica, ortopedica si reumatologica.

Programele kinetoterapeutice se adapteaza individual tinand cont de varsta, sex, constitutia pacientului, afectiunea existenta si stadiul de evolutie dar si alte afectiuni pot sa fie factori de care e bine sa tinem cont in momentul in care medicul stabileste un anumit diagnostic.

Obiectivele de baza in kinetoterapie sunt urmatoarele:

Corectarea posturii si aliniamentului corpului in zone specifice.

Cresterea puterii musculare.

Cresterea mobilitatii articulare.

Cresterea rezistentei musculare.

Cresterea elasticitatii musculare.

Coordonarea controlului si echilibrului corporal.

Reeducarea respiratiei.

Antrenarea la efort.

Reeducarea sensibilitatii si relaxarea.

In kinetoterapia pentru copii si pentru bebelusi scopul este acela de a asigura conditiile necesare pentru o dezvoltare armonioasa si normala a organismului si prevenirea aparitiei unor deficiente fizice.

Kinetoterapia pentru bebelusi si pentru copii. Masajul si gimnastica la bebelusi sunt considerate un domeniu special, adresat atat copiilor care au diverse afectiuni cat si bebelusilor sanatosi.

Specialistii in kinetoterapie pentru copii considera ca primul an de viata al bebelusilor este important pentru ca totul din jur este nou si demn sa fie explorat. Dupa pozitia fetala care are loc in spatiu limitat, kinetoterapia invata bebelusul sa se bucure din plin de libertatea si de spatiul oferite de noul mediu de viata.

Gimnastica sugarului este asociata cu masajul si se recomanda inca din primele luni de viata. Este benefica atat pentru corectarea deficientelor cat si pentru o dezvoltare armonioasa utilizand o gama larga de manevre care pot influenta posturile si miscarile corecte. Atat psihic cat si motor, bebelusii sunt influentati pozitiv.

Exercitiile fizice combinate cu masajul, relaxeaza musculatura si stimuleaza circulatia periferica dar si terminatiile nervoase si tonifica inima si plamanii ajutand la eliminarea secretiilor traheo bronsice, stimuleaza digestia si inlatura colicile.

 

Toate aceste exercitii pot sa fie facute si acasa alaturi de parinti insa programele de exercitii propuse si executate de specialistii in kinetoterapie pentru copii urmaresc facilitarea si corectarea, perfectionarea si complicarea miscarilor naturale, avand drept scop formarea unor deprinderi corecte si calirea organismului sau mentinerea si intarirea sanatatii. Un kinetoterapeut va fi pregatit din punct de vedere medical si de aceea va lua in calcul toate aspectele importante pe care parintele nu are cum sa le stie.