Kinetoterapia si durerile lombare

Kinetoterapia si durerile lombare

Exista mai multe faze ale durerilor lombosacrale.

Perioada acuta cand durerile sunt intense pacientul nu le poate calma nici stand intins si prezinta contractii musculare lombare.

In perioadele subacute cand durerile au cedat, cele de repaus dispar si bolnavul se misca in pat fara durere si se poate deplasa prin camera sau poate sa stea pe scaun un timp mai mult ori mai putin limitat. Durerea este suportabila daca nu se mobilizeaza coloana.

Perioada cronica in care pacientii isi mobilizeaza coloana durerile fiind moderate. In timpul mersului si a ortostatismului durerile pot sa apara dupa o perioada cat mai lunga de timp.

Perioada de remisie completa in care pacientii nu mai au simptome insa oricand se poate repeta un episod dureros.

Programele de kinetoterapie sunt orientate tinand cont de starea clinica a pacientilor.

In perioada acuta cele mai bune obiective sunt posturarea in pozitii antalgice in care durerea se amelioreaza, relaxarea generala si contractiile musculare lombare. Nu este recomandat sa incepeti exercitiile in perioada aceasta.

In perioada subacuta cele mai importante obiective sunt posturarea in pozitii antalgice, relaxare generala si contractura musculara lombara. Nu este recomandat sa incepeti exercitiile din program in perioada aceasta.

 

Sunt anumite exercitii ce trebuie facute de doua ori pe zi de cate cinci ori fiecare exercitiu, cu ajutorul medicului kinetoterapeut. In perioada subacuta se initiaza exercitiile incepand cu faza 1 pentru a se supliza trunchiul inferior. Exercitiile sunt destinate remobilizarii coloanei vertebrale si a coloanei lombare, basculari de bazin, intinderea musculaturii paravertebrale.