Ce inseamna recuperare medicala?

Ce inseamna recuperare medicala?

Recuperarea medicala se ocupa asadar cu diminuarea dizabilitatilor si cu reducerea deficitului functional utilizand pentru aceasta factori fizice precum kinetoterapia, electroterapia, termoterapia, hidroterapia etc.

OMS recomanda si incadrarea afectiunilor in clasificarea internationala a maladiilor dar si in clasificarea internationala a handicapului.

Primul domeniu este aparatul locomotor care poate sa fie dizabilitat prin mai multe cauze, afectiuni neurologice, afectiuni reumatismale, traumatisme, etc. De asemenea in prezent se recomanda recuperarea in afectiuni cardiorespiratorii, in lume functioneaza si recuperarea post arsuri, si alte astfel de proceduri de recuperare.

Statistica OMS spune ca primul loc la boli si dizabiliati il ocupa artritele si artrozele apoi pe locul doi urmeaza afectiuile neurologice si locul 3 este pentru boli cardiovasculare si pe locul IV se afla traumatismele.

Este foarte simplu: cei care au deficit indus de bolile reumatismale si mentionam ca prin definitie toate aceste afectiuni sunt dizabilitante, sunt dirijati spre clinicile de medicina fizica si balneologie. Pacientii care au deficit neurologic sunt tratati la cele doua clinici de profil, Neurologie si Recuperare neuromotorie si bolnavii care au deficit post traumatic sau boli congenitale reumatismale si neurologice beneficiaza si de tratament chirurgical la clinicile de ortopedie dupa care pot sa treaca si la tratamente conservatoare si reeducationale.

 

Progresul este cu adevarat enorm. Intervenim cu produsi obtiuti prin inginerie genetica in mecanismele interne ale afectiunilor. Terapia induce remisiunea doar pentru 1 din 5 bolnavi. Precizam ca cei mai multi bolnavi cu afectiuni reumatismale au nevoie si de tratament medicamentos cu AINS si tratamente de recuperare medicala, tratamente care se pot realiza in clinicile si spitalele de recuperare sub atenta supraveghere a specialistilor.