Kinetoterapie

Program

Luni - vineri:  08 - 20

Contact

Telefon: 0744.565.452  

 

Kinetoterapia este o forma terapeutica individualizata care, plecand de la programe de exercitii statice sau dinamice, se poate folosi in programe curative sau de recuperare.

Kinetoterapia se defineste ca o terapie prin miscare efectuata prin programe de recuperare medicala,  care urmaresc refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional pierdut sau diminuat prin  diverse afectiuni. 

 

Recuperarea prin kinetoterapie impune un program de pregatire activa a pacientului , astfel incat sa se realizeze stimularea potentialului maxim functional,  pentru a fi adus la un nivel de activitate satisfacator , atat social cat si profesional.

Kinetoterapia consta in aplicarea unor seturi de exercitii bazate pe principii stiintifice, personalizate astfel incat sa creasca puterea, rezistenta si mobilitatea unui individ atat global , cat si segmentar sau regional.  

Fizioterapeutii efectueaza programe de kinetoterapie prescrise de un medic, adaptate si individualizate de fiecare fizioterapeut , astfel incat sa corespunda nevoilor si particularitatilor fiecarui pacient.

Prin cuvinte simple si intelese de toti, kinetoterapia se traduce ca fiind terapia prin miscare, utilizata si in tratarea unor afectiuni ale organelor interne, boli cardiovasculare, respiratorii sau chiar digestive, nu doar pentru recuperarea 

afectiunilor locomotorii.

Efortul fizic controlat poate reduce valorile tensiunii arteriale sau poate reduce diabetul zaharat. Kinetoterapia stimuleaza resursele de adaptare ale organismului printr-un stres reprezentat de exercitii fizice bine dozate si controlate.
Toate afectiunile generatoare de dizabilitate , beneficiaza de programe de recuperare stabilite de medicul de recuperare si aplicate impreuna cu fiziokinetoterapeutii pe care ii coordoneaza.

Specialistii in kinetoterapie trateaza in special pacientii care au suferit accidente, anumite interventii chirurgicale sau care sufera de afectiuni  care le ingreuneaza libertatea de a se misca sau care aduc un prejudiciu functional, global sau partial. 

Dupa ce  pacientul a fost diagnosticat si evaluat corespunzator  de catre un medic specialist in recuperare medicala,fizioterapeutul va pregati un plan de tratament care poate sa includa mentinerea unor pozitii corecte si cresterea fortei si flexibilitatii , prin exercitii fizice. Tot specialistul fizioterapeut este cel care va incerca sa diminueze traumele sau sa protejeze  zona, segmentul in suferinta, prin metode prin care pacientul invata sa aplice miscari diferite in activitatile sale zilnice, miscari care exclud stresul asupra zonei respective.Pe masura ce planul de tratament este implementat, fiziokinetoterapeutul, impreuna cu medicul specialist, vor  monitoriza progresul pacientului , astfel incat rezultatele sa fie cele asteptate, atat pentru pacient, cat si pentru echipa terapeutica.

Scopurile kinetoterapiei se refera in primul rand la redobandirea fortei musculare si a capacitatilor de a face efort, la redobandirea controlului si a echilibrului muscular, la imbunatatirea legaturii dintre creier si muschi, dar si la corectarea unor deficite si disfunctii, partiale sau globale.

Tipuri de kinetoterapie

Kinetoterapia isi gaseste aria de utilizare in trei sectiuni de asistenta medicala:

• kinetoterapia profilactica – cuprinde totalitatea metodelor si mijloacelor de realizare a tratamentului, avand ca scop mentinerea unui nivel functional satisfacator, cresterea acestui nivel functional (prin profilaxie sau gimnastica de intretinere, plimbari, gimnastica aerobica, jogging), aplicarea unor programe de prevenire a unor posibile agravari sau complicatii in unele boli cronice;

• kinetoterapia de tip curativ – se asociaza cu sectorul de tip profilactic sau de recuperare;

• kinetoterapia de recuperare – este cea mai importanta sectiune in programul de recuperare medicala. Prin intermediul unor programe de exercitii fizice, are ca scop refacerea functiilor diminuate, cresterea nivelului functional, realizarea unor mecanisme compensatorii in situatii de readaptare functionala. 

 

Tratamentul prin kinetoterapie  urmareste realizarea unor obiective terapeutice alese si stabilite prin fisa de recuperare:

• refacerea fortei musculare si cresterea rezistentei musculare;

• ameliorarea functiei de coordonare, control si echilibru a corpului;

• refacerea stabilitatii, miscarii controlate si a abilitatii;

• cresterea si adaptarea capacitatii de efort;

• corectare posturii si aliniamentului corpului;

• formarea si antrenarea capacitatii de relaxare;

• cresterea mobilitatii articulare;

• reeducarea respiratorie, corectarea deficitului respirator, antrenamentul la efort;

• reeducarea sensibilitatii.

 

Exista o gama variata de afectiuni pentru care recuperarea medicala prin kinetoterapie este specifica si absolut necesara.

Aria de aplicatii ale kinetoterapiei cuprinde:

  • afectiuni reumatologice:  artroze cu diverse localizari, gonartroza, coxartroza, periartrita scapulohumerala, periartrita de sold  , tendinite, tenosinovite, spondilita anchilozanta, poliartrita reumatoida, spondiloze, spondilodiscartroze, discopatii, status post hernie de disc operata, lombosciatica, dorsalgii, lumbago etc
  • afectiuni ortopedice : scolioze, cifoze, cifoscolioze, tulburari posturale diverse,  status post entorse, luxatii, fracturi cu diverse localizari, status post artroscopii, meniscectomii, plastii de tendoane, pre si post atroplastie totala de sold, de genunchi etc;
  • afectiuni neurologice: hemipareze si  hemiplegii post accident vascular cerebral, pareze faciale, scleroza multipla, boala Parkinson, tetrapareze/plegii si parapareze/plegii de diverse etiologii, sechele post traumatisme craniocerebrale, vertebromedulare, deficite de nervi periferici, neuropatii periferice, tulburari de coordonare, hipotonii, hipotrofii de diverse cauze etc;
  • afectiuni respiratorii: bronsita cronica obstructiva;
  • afectiuni cardiovasculare:  insuficienta cardiaca, status post infarct miocardic;