Psiholog clinician:
Vezeteu Elena Daniela
Telefon: 0756897801
Servicii:
- Psihodiagnostic si evaluare clinica
- Interventie/asistenta/consiliere psihologica
- Eliberari avize/ certificate, referate la cerere
Psihologia clinica este o stiinta fundamentata de dezvoltarile teoretice si experimentale, al carei obiect de cercetare il reprezinta procesele psihologice care determina starile de sanatate psihica (psihologia sanatatii) si pe cele de boala (psihopatologie).
Psihologia clinica se concentreaza pe aspectele intelectuale, emotionale, biologice, psihologice, sociale si comportamentale ale functionarii umane de-a lungul vietii, la toate nivelurile socio-economice si in diverse culturi.
Evaluarea psihologica
Presupune atat aplicarea unor teste psihologice, cat si interviul sau anamneza clinica, realizate de catre un psiholog autorizat in a concepe o astfel de evaluare. Evaluarea psihologica urmareste sa evidentieze eventualele tulburari sau afectiuni psihice care ar putea exista dar si modalitatile de functionare deficitare ce se pot imbunatati prin consiliere psihologica clinica sau prin psihoterapie.
Metodologia de lucru:
- Aplicarea unor chestionare sau teste in functie de obiectivul evaluarii
- Un interviu semistructurat faţa in faţa cu persoana, cu durata variabila
- Raport scris al evaluarii - sumarizarea si interpretarea rezultatelor
Consilierea psihologica
Consilierea reprezinta un proces de acordare a asistenţei psihologice prin care pacientul este susţinut intr-un demers de autoexplorare şi descoperire de sine. Cu alte cuvinte, sedintele cu psihologul pot gazdui “calatorii personale” in cadrul carora persoana se poate exprima liber, fara teama de a fi judecat/a sau stigmatizat/a.
Spre deosebire de psihoterapie, presupune un demers mai directiv, cu o componenta informationala si un rol in preventie. Ea nu presupune neaparat schimbari profunde de personalitate si se adreseaza celor care vor sa functioneze mai bine in viata profesionala si cea personala. De asemenea, de cele mai multe ori implica un numar mai redus de sedinte si se adreseaza unor probleme de mai mica profunzime. Durata unui proces terapeutic este variabila si presupune intalniri cu o frecventa de o data sau de mai multe ori pe saptamana, timp care va fi petrecut intr-un spatiu calduros, sigur si sincer. Pe parcursul primei sedinte, psihologul se familiarizeaza cu problema cu care a venit pacientul, afla informatii relevante despre acesta si stabilesc impreuna contextul in care vor lucra pe viitor - frecventa, modul de lucru si altele.
Consilierea psihologica este des utilizata in situatiile de criza precum un divort, decesul unei persoane, schimbari bruste ce presupun o adaptare rapida sau in imbunatatirea comunicarii, autocunoastere, prevenirea violentei, prevenirea imbolnavirilor etc.
Exista mai multe tipuri de consiliere psihologica- in functie de aria de actiune se poate vorbi despre consiliere suportiva, consiliere de cuplu si familie, consiliere in mediul organizational, consiliere vocationala, iar in functie de numarul de participanti despre consiliere individuala sau consiliere de grup.
Este important pentru orice persoana sa inteleaga ca pe parcursul unei vieti exista momente dificile in care oricine are nevoie de suportul unui specialist. Acesta poate sa-l ajute sa depaseasca cat mai rapid si fara consecinte pe termen lung situatiile problematice din punct de vedere emotional.
Ajutorul unui psiholog poate fi benefic daca va regasiti intr-una din urmatoarele situatii:
- Depresie, stari de tristete accentuate si prelungita
- Fobii, anxietate, atacuri de panica
- Tulburari ale somnului (cosmaruri, insomnii, somn agitat)
- Divort, separare, doliu
- Reducerea anxietatii sociale
- Stima de sine scazuta
- Dificultati de relationare, comunicare si adaptare
- Experiente traumatizante
- Tulburari alimentare
- Tulburari sexuale
- Consiliere specifica pentru cei care se confrunta cu o boala cronica
- Terapia durerii
- Consiliere pentru obtinerea si mentinerea aderentei la tratament pentru pacienti si familia acestora
- Abuz si dependente (alcool, jocuri de noroc, droguri etc.)
- Orientare scoalara si profesionala
- Tulburari somatoforme
Propriile ganduri necorespunzatoare sau gandurile altor oameni pot sa creeze condiţii anormale atat in starea psihica, cat şi in funcţionarea propriului organism. in aceeaşi masura, gandurile pozitive pot restabili starea de sanatate psihica şi fizica. Pe parcursul şedinţelor de terapie pacientii pot invata cum sa-si gestioneze momentele neplacute, stresante din viaţa. şi mai ales cum poţi sa-si menţina o stare optima de sanatate fizica şi psihica prin coordonarea propriilor ganduri şi emoţii.
Drepturile pacientului
Este important ca pacientul sa fie constient de drepturile lui pentru ca este vorba despre o problema cu care se confrunta direct, obiectivul terapiei fiind starea de bine. Implicarea activa in identificarea scopurilor stabilite, selectarea abordarii terapeutice si evaluarea eficientei este esentiala pentru succesul procesului therapeutic. Astfel, pacientul
- Are dreptul sa puna intrebari despre orice se intampla in sedinte
- Are dreptul sa refuze o anumita tehnica de terapie (anterior se va discuta cu pacientul beneficiile si riscurile respectivei tehnici)
- Are dreptul sa ceara recomandarea catre un alt psiholog, daca decide ca cel cu care lucreaza in acel moment nu este potrivit.
Depresia
Potrivit datelor din ultimii ani, aproximativ o treime din populaţia planetei sufera de o tulburare depresiva minora la un moment dat pe parcursul vieţii. Rata depresiei majore este atat de mare incat OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) o considera cea mai impovoratoare boala din lume in termeni de dizabilitate globala.
Cele mai multe studii arata ca femeile au un risc de depresie de doua ori mai mare decat barbatii. Riscul este mai mare in perioadele de modificari hormonale din cursul adolescentei, menstruatiei, menopauzei si sarcinii. De mentionat este ca, desi riscul pentru depersie al barbatilor este mai scazut, mai multi barbati decat femei raman nediagnosticati si nu primesc ajutor. Unii barbati prezinta simptome tipice de depresie, dar multi sunt ostili sau furiosi sau isi mascheaza depresia cu ajutorul alcoolului sau drogurilor. Riscul de suicid este mai serios la barbati, avand un risc de suicid de 4 ori mai mare decat femeile.
Persoanele in varsta pierd de multe ori persoane iubite si trebuie sa se obisnuiasca sa traiasca singuri. De asemenea au risc mai mare de boli fizice. Din aceste cauze poate apare depresia. De multe ori varstnicii nu primesc tratament sau ajutor pentru depersie, pentru ca cei din jurul lor cred ca depresia este rezultatul imbatranirii si multi varstnici nu discuta depre simptomele lor deoarece nu li se pare important sa o faca.
Anxietatea
Anxietatea este o teama difuza, fara obiect bine precizat, adesea insotita de acuze somatoforme- presiune toracica, tahicardie, transpiratie, tendinta imperioasa de a urina etc.
Persoanele cu anxietate generalizata sunt extrem de ingrijorate vizavi de mai multe aspecte ale vieţii, adesea resimţind anxietate crescuta faţa de pericole nerealiste, evenimente care au o probabilitate foarte mica de apariţie.
Aceste persoane intampina dificultaţi mari in indeplinirea sarcinilor de la locul de munca şi acasa sau le este greu sa se bucure de viata si de relatiile cu ceilalti, deoarece nu işi pot controla grijile, sunt permanent agitaţi şi nerabdatori deoarece sunt copleşiţi de griji, nu pot tolera lipsa de certitudine in ceea ce priveste evenimentele negative pe care şi le imagineaza, sunt obosiţi tot timpul, au o stare de slabiciune din cauza consumului de energie ridicat pe care le reclama ingrijorarile constant, nu se pot relaxa, au dificultaţi la adormire sau la trezire, intampina probleme de concentrare, din cauza oboselii, dificultaţilor de somn şi ingrijorarilor permanente, au simptome somatice- nod in gat, tensiune musculara, migrene, simptome gastrointestinale etc., sunt iritabili, considera ca totul va merge rau, ceea ce ii determina sa fie hipervigilenţi, adesea nemaiputand sa se bucure de viaţa.