ORL


Dr. Dantis Gabriela

Medic primar ORL

Program

  • Luni  12 - 19
  • Marti 07 - 14
  • Miercuri  12 - 19
  • Joi 07 - 14
  • Vineri  12 - 19

Telefon: 0723187929

 

 Servicii:

Consultatii si tratamente de specialitate

  •  Audiometrie tonala
  •  Audiometrie Vocala
  •  Impedantmetrie
  •  Fibroscopie
  •  Rinomanometrie
  •  Consultatii si evaluari Chemosenzoriale

Otorinolaringologie, sau prescurtat ORL, este specialitatea medicala care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratamentul afectiunilor urechii, nasului, gatului, cailor respiratorii superioare, sinusurilor.Ocupandu-se de organele de simt, fiind specialitatea medicala cu cel mai mare impact in patologia comunicarii, avand in sfera ei de interes jonctiunea aero-digestiva, acest domeniu medical cu valente tehnice deosebite are interferente  multiple de patologie  cu neurologia si neurochirurgia, cu patologia oro-maxilo-faciala , cu oftalmologia, pneumologia, alergologia etc.

 

Afectiuni ORL des intalnite

Patologia urechii

Cele mai frecvente prezentari la cabinet datorate afectarii urechii sunt otitele, mai intalnite la copii, si tulburarile de auz, pentru adulti.

Otitele, inflamatii ale diferitelor parti ale urechii, pot fi externe, atunci cand afecteaza conductul auditiv extern, sau medii, atunci cand afecteaza urechea medie.

Otitele medii acute netratate la timp pot duce la pierderea auzului. 

Cerumenul sau ceara este secretia protectoare a glandelor ceruminoase din tegumentul conductului auditiv extern care poate produce dopurile de cerumen, o alta cauza a prezentarii frecvente la medic.

Tulburarile auzului

Exista mai multe tipuri de surditate. Surditatea de transmisie are drept cauza un obstacol in calea transmiterii sunetului, datorata, cel mai frecvent la adult, dopului de ceara sau disfunctiei temporare a trompei lui Eustachio, asociata cu infectia cailor aeriene superioare.

Ea se poate corecta prin terapie medicamentoasa sau chirurgicala, uneori prin asocierea acestora. 

Surditatea de perceptie, neurosenzoriala, are drept cauza distrugerea celulelor responsabile de receptionarea sunetului si/sau a nervului auditiv– este situatia intalnita la persoanele in varsta, in trauma sonora, in ototoxicitate , afectiuni neurologice, tumori

Pacientii cu surditate ce nu poate fi corectata prin terapie medicamentoasa pot beneficia de metode de amplificare auditiva

Vertijul si tulburarile de echilibru reprezinta unele din cele mai frecvente cauze de adresabilitate medicala. Anamneza si consultul propriu-zis sunt esentiale in identificarea cauzei si stabilirea conduitei terapeutice.

Patologia rinosinusala

Rinitele

Rinitele sunt doar o parte a unui tablou clinic mai vast – o infectie virala sau bacteriana, o alergie. Rinitele virale au secretia apoasa, sunt insotite de obstructie nazala, cefalee, stranut, senzatie de iritatie in gat, stare generala de rau

Secretia mucopurulenta este caracteristica rinitelor bacteriene, ce pot complica o infectie virala. Rinita alergica seamana cu rinita virala, are o secretie apoasa, declansata de contactul cu alergenii specifici. Este insotita de simptome oculare (lacrimare, eritem, prurit) stranut, tuse. Alergenii sunt diversi, de la polen, praf de casa, la par de animale, medicamente, alimente. 

Sinuzita 

Sinusurile sunt cavitati pneumatice, captusite cu mucoasa nasala, aflate la nivelul oaselor fetei – in osul frontal, maxilar si in oasele etmoid si sfenoid. Sinuzita survine, cand mucoasa ce captuseste sinusurile se inflameaza si in sinus se acumuleaza secretii purulente ce nu pot fi drenate.

Infectiile dentare netratate pot duce si ele la aparitia unei sinuzite maxilare. Simptomatologia caracteristica este reprezentata de secretie nasala mucopurulenta, obstructie nazala, cefalee, febra, stare de somnolenta, durere la apasarea sinusului maxilar sau a unghiului orbitar intern.

Desi simptomatologia este sugestiva, pentru diagnostic se mai folosesc confirmarea radiologica sau, acolo unde exista posibilitatea, examenul computer tomograf.

 

Afectiunile faringelui si laringelui

Faringitele, rinofaringitele, amigdalitele sunt afectiuni frecvente, unul din zece bolnavi prezentandu-se la medic pentru o astfel de problema. Faringita streptococica netratata se poate complica cu reumatism articular acut sau glomerulonefrita poststreptococica, afectiuni grave ce pot afecta intreaga existenta ulterioara a pacientului.

Durerea in gat, amigdalele inflamate si rosii, febra , inflamarea ganglionilor laterocervicali, tusei caracterizeaza aceste afectiun.

Laringita reprezinta inflamaţia mucoasei laringelui.

 Explorarea in ORL este un primum movens de a carui corectitudine depinde stabilirea diagnosticului anatomic si functional si implicit a unei terapii adecvate.

Audiometria este o metoda de evaluare a auzului ce poate fi clasificata in functie de participarea pasiva sau activa a pacientului in:

- audiometria subiectiva (audiometria tonala si audiometria vocala).

- audiometria obiectiva (impedantmetria, otoemisiuni acustice, audiometria prin raspuns electric).

Rinomanometria ofera date referitare la permeabilitatea nazala.

Fibroscopia  reprezinta examinarea cu camera video de inalta rezolutie a cavitatii nazale, rinofaringelui, orofaringelui, hipofaringelui si endolaringelui, conductului auditiv extern si membranei timpanice. Permite vizualizarea unor regiuni greu de examinat precum si o observatie rapida, instantanee a dinamicii fiziologice.