Cabinet de kinetoterapie

Cabinet de kinetoterapie,

Kinetoterapia este definita ca si terapie prin miscare si se face prin programe de recuperare medicala care urmaresc si refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional pentru diverse afectiuni. Kinetoterapia e o forma terapeutica individualizata care pornind de la exercitii fizice statice ori dinamice se poate utiliza in programele terapeutice profilactice, curative sau de recuperare. Astfel kinetoterapia are ca si arie de utilizare cele trei sectiuni de asistenta medicala ce pot sa fie descrise.

Cabinet de kinetoterapie

Kinetoterapia profilactca ce cuprinde toate metodele si mijloacele de realizare a tratamentului prin care se urmareste mentinerea unui nivel functional satisfacator, cresterea unui nivel functional, aplicarea unor programe de prevenire a agravarii sau de aparitie a complicatiilor pentru anumite boli cronice.

Kinetoterapia curativa este asociata cu sectorul de tip profilactic si de recuperare.

Kinetoterapia de recuperare este o sectiune foarte importanta in programul de recuperare medicala si umrareste cu ajutorul unor programe refacerea unor functii diminuate si cresterea nivelului functional, realizarea unor mecanisme compensatorii in situatii care implica readaptarea functionala.

Care sunt obiectivele urmarite pentru tratamentul prin kinetoterapie?

Obiectivele generale care se urmaresc in tratamentul prin kinetoterapie sunt refacerea fortei musculare si cresterea rezistentei, cresterea si adaptarea capacitatii de efort, ameliorarea functiei de coordonare si de control al echilibrului, formarea capacitatii de relaxare, corectarea posturii si aliniamentului corpului, cresterea pentru mobilitatea articulara si reeducarea respiratorie, reeducarea sensibilitatii.

Spre exemplu, exercitiile fizice utilizate in corectarea scoliozei ,  urmares sa creasca  tonusul  muschilor paravertebrali si sa antreneze atitudinea si postura corecta  pentru intreg corpul si mai ales pentru spate. Scopul gimnasticii corective este aceea de a corecta coloana vertebrala prin tonifiere musculara, reducerea gibozitatilor costale cu ajutorul mobilizarii coloanei vertebrale si detorsionarea corpurilor vertebrale, dezvoltarea unei mai bune mobilitati a cutiei toracice si crearea unui reflex de postura corecta.

 

Cifozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale in plan sagital cu convexitatea curburii indreptata inapoi. Cifozele functionale sunt deviatii tipice si sunt provocate si intretinute de tulburari functionale ale coloanei  vertebrale care se pot accentua in momentul in care nu sunt corectate in mod corespunzator si la timp si sunt insotite de mai multe modificari de forma si structura osoasa. Aceste deviatii pot sa fie intalnite sub forma de atitudine cifotica sau de cifoza profesionala. Cifozele patologice pot sa fie congenitale, rahitice, paralitice si traumatice, precum si in alte forme clinice mai rare.